

Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening
Vragen aan College over brandveiligheid gevels in Zaanstad
Geacht college,
Schriftelijke vragen inzake ‘Brandveiligheid Jan Eijdenbergstraat 6-62 te Zaandam’
Vandaag ontvingen wij een kopie van een brief, gedateerd op 26 augustus jl., van de Bewonerscommissie J. Eijdenberg -en Coniferenstraat (hierna: bewonerscommissie), gericht aan wethouder Mutluer. Naar aanleiding van deze brief en bijbehorend memo, gedateerd op 19 mei jl. stelt Democratisch Zaanstad uw college schriftelijke vragen in het kader van artikel 51 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad van Zaanstad.
Voor zover bij de beantwoording van de vragen informatie van Rochedale benodigd is, verzoeken wij om doorgeleiding van deze vragen.
De bewonerscommissie geeft in haar brief aan dat zij in verschillende telefonische verzoeken aan de gemeente heeft verzocht om reactie op haar memo van 19 mei jl.
- Wat is de reden dat tot nu toe niet gereageerd is op de memo?
In de memo wordt een ernstige situatie van achterstallig onderheid en brandgevaarlijkheid geschetst, te beginnen al in het jaar 2009. Na een flinke woningbrand op de 3e verdieping van de Coniferenstraat, wordt aandacht gevraagd voor de brandgevaarlijke situaties van de bovenste verdiepingen. - Wat is de reden dat tot nu toe niet gereageerd is door Rochedale op deze waarneming?
Het memo schetst dat er niet voldoende afvoer van rookontwikkeling is op de vluchtroutes en in de trappenhuizen. Zodoende moest een brandweerman naar het ziekenhuis na een brand in de J. Eijdenbergstraat en werden er bewoners onwel. - Is het uw college bekend dat er onvoldoende afvoer van rookontwikkeling is op de vluchtroutes en in de trappenhuizen J. Eijdenberg -en Coniferenstraat? Zo ja, welke actie heeft de gemeente richting Rochedale ondernomen, of gaat zij nog ondernemen om Rochedale te bewegen om te zorgen voor voldoende afvoer?
Het memo stelt dat Rochedale in 2009 inspectie door bouw -en woningtoezicht heeft geweigerd, maar een brandveiligheidsonderzoek aankondigde. - Hoe is het mogelijk dat Rochedale een inspectie door bouw -en woningtoezicht kan weigeren? Komt het vaker voor dat corporaties een dergelijke inspectie weigeren? Zo ja, in welke gevallen en bij welke corporaties?
- Welke middelen heeft uw college in het geval van weigering ter beschikking om een inspectie af te dwingen?
Het memo stelt verder: ‘En eind 2011 werd aan brandpreventie Zaanstad bezworen, dat zo’n onderzoek nog steeds gaande was; in werkelijkheid lag er een rapport (definitief 11 juli 2011), waaruit bleek, dat 70% van het woningbezit van ‘Rochdale’ als brandgevaarlijk te bestempelen was.
Dit rapport is pas medio juli 2019 gedeeld met de bewonerscommissie (waarin de overige woningcomplexen in Zaanstad zwart gelakt waren).
Begin 2019 werd bij herhaling ontkend, dat er voor beide woongebouwen een rapport zou bestaan; toch verkreeg bureau Nieman Utrecht- opdracht voor de Coniferenstraat, waaruit een notitie dd. 25 april 2019 resulteerde. Na stevig commentaar vanuit de bewoners verscheen de definitieve versie van die notitie dd. 29 oktober 2019 (zonder terugkoppeling met bewoners).
Daarin zijn de onderdelen brandveiligheid mbt. ventilatiekanalen, gevel- en dakisolatie, brandoverslag bij grote raamopeningen enz. buiten beschouwing gebleven (bewust buiten opdracht aan Nieman gehouden).’
- Graag ontvangen wij het in de memo genoemde rapport, gedateerd op 11 juli 2011 en andere relevante bijbehorende stukken.
- Graag ontvangen wij de in de memo genoemde notitie van ‘bureau Nieman’, gedateerd op 25 april 2019 en andere relevante bijbehorende stukken.
- Welke onderzoeksopdracht is meegegeven aan het onderzoek? En op welke wijze is deze vastgesteld?
- Heeft uw college kennisgenomen van voornoemd rapport? Zo ja, hoe beoordeelt uw college de constatering dat ‘70% van
het woningbezit van Rochedale als brandgevaarlijk te bestempelen is’? - Welke acties en maatregelen heeft uw college concreet ondernomen naar aanleiding van de informatie uit het rapport?
(bijvoorbeeld overleg met Rochedale over een plan van aanpak om de brandgevaarlijke situaties te beëindigen)
Het memo stelt tenslotte dat Rochedale voornemens zou zijn de buitenmuren te isoleren met ‘zéér brandgevaarlijk materiaal’, ‘hetzelfde materiaal dat toegepast werd bij de gevelbekleding van de Grenfell Tower in Londen, waaraan ‘Zembla’ – over de enorme risico’s – recent een programma heeft gewijd!’ - Is dit de gemeente ook bekend? Zo ja, op welke wijze wordt beoordeeld tijdens de vergunningsprocedure of het (voornemen tot) het gebruik van bepaalde materialen veilig is? Volgens welke criteria en normen?
In de uitzending van Zembla stelt de brandweer ‘Op papier voldoen deze isolatiematerialen aan de minimale brandveiligheidseisen, maar in de praktijk wordt het gewenste brandveiligheidsniveau lang niet altijd gerealiseerd.’ - Bent u met ons van mening dat dit een zeer ernstige constatering is, die nader onderzoek van ons verlangt? Zo nee, waarom niet?
- Bent u met ons van mening dat veiligheid, ook in de praktijk, niet ondergeschikt mag zijn aan duurzaamheidsmaatregelen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze kan uw college dit concreet waarborgen?
Gemeenten hebben in 2018 de opdracht gekregen van het ministerie van BZK, alle risicovolle gevels te inventariseren. - Is dit in Zaanstad inmiddels gebeurd? Zo nee, waarom niet en op welke termijn zal deze inventarisatie in Zaanstad dan wel plaatsvinden? Zo ja, waar kunnen wij dit overzicht vinden?
Namens Democratisch Zaanstad, Peter Kranenburg.
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Overlast Biomassa centrale Zaandam

De Biomassacentrale in Zaandam is helaas weer opgestart, na wekenlang gelukkig verplicht te hebben stilgestaan omdat de grens voor de jaarlijks toegestane uitstoot van ammoniak eerder wordt bereikt dan verwacht.
Direct veel overlast voor bewoners IJdoornflat in Zaandam door ongezonde uitstoot. Omgevingsdienst gaat onderzoeken of emissieverhogende uitstoot voldoet aan de daartoe geldende regels.
Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening
Rosa en Partij voor de dieren willen in Saendelft ondergrondse containers inruilen voor kliko’s!
Saendelft is niet ingericht voor kliko’s, noch is dat in beginsel hetgeen de inwoners is voorgehouden.

DZ steunt daarom volmondig de actiegroep ‘afval scheiden ja, kliko’s in de wijk nee’ en
inwoners van Saendelft om dit onzalige idee bij het grofvuil te zetten.
Dit terwijl een aantal andere partijen hun twijfels heeft en Rosa en Partij voor de Dieren
liever wel kliko’s willen. Dit kwam naar voren tijdens het Zaans Beraad van 9 december 2021.
Saendelft is namelijk niet ingericht voor kliko’s, noch is dat in beginsel hetgeen de inwoners is voorgehouden. DZ is van mening dat de overheid betrouwbaar moet zijn, de actiegroep
fantastisch werk heeft geleverd en de afvalscheiding nu van een acceptabel niveau is.
DZ zal het initiatiefvoorstel dan ook steunen en roept andere partijen dit ook te doen.
#veranderingdoordaadkracht #lijst 6
Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening
Eindelijk inloopvoorziening bij Veldpark Zaandam door aangenomen motie gemeente!

Afgelopen dinsdag 9 november jl. is de motie inloopvoorziening met gebruikersruimte met een ruime meerderheid aangenomen door de raad. Dit kwam voor in de debatlijst van de Begrotingsraad. Dankzij die motie van DZ – Peter Kranenburg en PvdA komen we via zo’n voorziening tot een schoon, leefbaar en veilig Veldpark. Eindelijk een oplossing na meer dan zes jaar overlast! Alle maatregelen hielpen tot dusver niet of onvoldoende.
Wat houdt het in?
De motie roept op om budget vrij te maken uit de subsidie van het Volkhuisvestingsfonds voor kwetsbare wijken in Zaandam-Oost. Dit gaat om een inloopvoorziening op een permanente locatie. En om ter overbrugging te werken aan een inloopvoorziening op een tijdelijke. De termijn hiervan moet nog vastgesteld worden en wordt vervolgd.
De inloopvoorziening zorgt ervoor dat mensen met een drugs- en alcoholverslaving een plek hebben om naartoe te gaan. Hiermee hoopt Zaanstad de overlast van verslavingsproblematiek te verminderen. Zij heeft hiermee nu een positieve stap gezet in de verslavingszorg van Zaanstad waar dit in andere steden al het geval was. Dit is al een win-win situatie voor het Veldpark. Een duurzame aanpak was dringend nodig, want cameratoezicht, handhaving en een alcoholverbod hadden maar mondjesmaat effect. De overlast verplaatste zich alleen maar en in sommige gevallen zelfs de wijk in. Er werd geen alternatief geboden en de overlast bleef.
Welke veiligheid en leefbaarheid gaan we zien na dit akkoord? • Persoonsgerichte aanpak.• Er komt een inloopvoorziening met passende begeleiding voor mensen met een alcohol- en/of drugsverslaving en zorg mijdend zijn. Deze voorziening kan breder worden ingezet dan alleen de mensen uit het Veldpark. Zaanstad is tenslotte een grote stad geworden met de daarbij behorende grootstedelijke problematiek zoals mensen met een verslaving of andere sociale problematiek. • De zoektocht naar de locatie van zo’n voorziening is nu in gang gezet.
Meer hierover lezen in een eerder publicatie van De Orkaan? Zie
Er is dus nu een alternatief ophanden waar we content mee zijn. De aanhouder wint !
#veranderingdoordaadkracht #lijst6