Maak verbinding op social met ons:

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Risico’s volksgezondheid door windmolens

Gepubliceerd

op


Tekst Zaanstad.nieuws.nl:

De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) heeft een positief draagvlakonderzoek naar windmolens versneld naar buiten gebracht om de stemming in Provinciale Staten over het afstandscriterium te beïnvloeden. Dat blijkt volgens een inwoonster van de hoofdstad uit stukken die ze kreeg na een WOB-verzoek.

Democratisch Zaanstad wil van het eigen college weten hoe dat tegen deze kwestie aankijkt, die door AT5 naar buiten werd gebracht met als kop Onderzoek draagvlak windmolens versneld naar buiten gebracht: Het is gewoon belachelijk. E-mailverkeer dat via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur boven water kwam kwam laat ook zien dat het draagvlakonderzoek geen vraag bevatte over de minimale afstand tussen turbines en woningen, maar slechts stelde dat ‘er geplaatst wordt volgens de wettelijke norm’. Die afstand was op dat moment 600 meter. Maar de dag na het uitkomen van het onderzoek was de stemming in de Provinciale Staten, die Amsterdam toestemming gaf om van die norm af te wijken en in te korten tot 350 meter.

Advertentie
DZ Home

Voor Zaanstad – en andere buurgemeenten – heeft dit grote gevolgen, omdat de zeventien grote windmolens die het bestuur van Amsterdam voor ogen staan veelal aan rand van de gemeente gepland zijn. Voor Zaanstad kan dit betekenen dat de woningbouwopgave in negatieve zin beïnvloed wordt door de plaatsing van turbines bij de Noorder IJplas. Van Doorninck heeft laten weten rekening te zullen houden met de Zaanse belangen, maar zei aan de andere kant ook dat Amsterdam haar eigen plan trekt.

Gevaren volksgezondheid

DZ is er niet gerust op en raadslid Jos Kerkhoven zal donderdag het college ook vragen om zich uit te spreken over de risico’s voor de volksgezondheid als de 600-meternorm wordt losgelaten. Mega molens zoals Amsterdam voor ogen staan geven een grotere kans op hart- en vaatziekten, depressies en slaapritmestoornissen bij mensen die er in de buurt wonen. Amsterdam wijst op recent onderzoek van het RIVM dat dit tegenspreekt, maar dat gaat over de effecten van veel kleinere installaties in dunbevolkte gebieden.

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Overlast Biomassa centrale Zaandam

Gepubliceerd

op

De Biomassacentrale in Zaandam is helaas weer opgestart, na wekenlang gelukkig verplicht te hebben stilgestaan omdat de grens voor de jaarlijks toegestane uitstoot van ammoniak eerder wordt bereikt dan verwacht.


Direct veel overlast voor bewoners IJdoornflat in Zaandam door ongezonde uitstoot. Omgevingsdienst gaat onderzoeken of emissieverhogende uitstoot voldoet aan de daartoe geldende regels.

Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Feestelijke presentatie Schatrijk Oer-IJ

Gepubliceerd

op


Namens de fractie van Democratisch Zaanstad is John Steygeman aanwezig geweest bij de presentatie archeoglossy #Schatrijk #Oer-IJ
Onder de aanwezigen, onder meer de Gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord-Holland, alsook wethouders/ambtenaren van de gemeenten waarin het provinciaal archeologiegebied ligt: Bergen, Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest, Velsen en Zaanstad.

Over SCHATRIJK
Jaarlijks verschijnt de archeoglossy SCHATRIJK over een van de tien provinciale archeologiegebieden van Noord-Holland. Dit jaar staat het Oer-IJ centraal. SCHATRIJK Oer-IJ belicht de bijzondere archeologie in dit deel van de provincie op aansprekende en inspirerende wijze. Het magazine is ontwikkeld en samengesteld door Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland, in opdracht van de provincie.

Indrukwekkend hoe sporen in ons landschap de rijkdom van onze historie uitdrukken.

Advertentie
DZ Home
Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Handhavingsverzoek Biomassacentrale Zaandam

Gepubliceerd

op

Omgevingsdienst Noord-Holland Noord in gebreke gesteld.

Adviseur die Democratische Zaanstad heeft ingeschakeld, Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB), stelt Omgevingsdienst Noord-Holland Noord in gebreke wegens het niet tijdig nemen van een besluit op hun handhavingsverzoek van 27 maart 2021.

16-voudige overschrijding

Er blijkt een 16-voudige overschrijding van de maximale vergunde ammoniakvracht te zijn. MOB verzoekt het stilleggen van de biomassacentrale totdat wel aan de ammoniaknormering van de natuurvergunning wordt voldaan en als er kan worden aangetoond door metingen dat deze binnen de normeringen vallen van de Wet natuurbescherming.

Verder lezen

Trending