Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening
Juliëtte Rot geeft reactie over stort radioactieve stof Nauerna.

Fractievoorzitter @julietterotRot van @DZaanstad geeft reactie voor @NHNieuws over zorgen radioactieve stort bij Nauerna.
Zorgen om stort radioactieve stof: “Bizar dat wij niet geïnformeerd worden”
31 augustus 2021, 21.16 uur · Aangepast 1 september 2021, 08.49 uur · Door Mischa Korzec & Stella Vrijmoed
‘Worden wij het afvalputje van de Wieringermeer?’ Dat vragen bewoners zich af die in de buurt wonen van de afvalplek waar de radioactieve stof polonium geloosd wordt, zegt Lilian Peters van GroenLinks. Volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid gaat het om een storm in een glas water.
Peters werd gewezen op een wob-verzoek dat een vergunning van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid openbaarde. Deze vergunning gaf Tata Steel toestemming om vier stoffen te storten op de afvalstort in Wieringermeer, waaronder polonium. “Ik ben heel erg onaangenaam verrast”, zegt Peters.
Polonium-210 is een zeer giftige stof en is onder andere gebruikt om de Russische spion Aleksandr Litvinenko te vergiftigen. Ook in Nauerna wordt het gestort. Een buurtbewoner is ontsteld: “Het is bizar dat wij als direct omwonenden niet geïnformeerd worden dat dat hier wordt gestort en of dat gevaarlijk is of niet.”
Volgens de norm
Maar volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid is de concentratie polonium in het afval dat van de staalfabriek komt laag. “Daarom mag het ook worden gestort op een afvaldepot zoals de Wieringermeer.”
Desondanks maakt Lilian Peters zich zorgen. Toen ze eerder al praatte met Afvalzorg en de gemeenten, was daar volgens haar het woord polonium niet gevallen. “Terwijl het toen ook al gestort werd. Dan denk ik: wat wordt er nog meer gestort wat wij niet weten?”
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Overlast Biomassa centrale Zaandam

De Biomassacentrale in Zaandam is helaas weer opgestart, na wekenlang gelukkig verplicht te hebben stilgestaan omdat de grens voor de jaarlijks toegestane uitstoot van ammoniak eerder wordt bereikt dan verwacht.
Direct veel overlast voor bewoners IJdoornflat in Zaandam door ongezonde uitstoot. Omgevingsdienst gaat onderzoeken of emissieverhogende uitstoot voldoet aan de daartoe geldende regels.
Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening
Rosa en Partij voor de dieren willen in Saendelft ondergrondse containers inruilen voor kliko’s!
Saendelft is niet ingericht voor kliko’s, noch is dat in beginsel hetgeen de inwoners is voorgehouden.

DZ steunt daarom volmondig de actiegroep ‘afval scheiden ja, kliko’s in de wijk nee’ en
inwoners van Saendelft om dit onzalige idee bij het grofvuil te zetten.
Dit terwijl een aantal andere partijen hun twijfels heeft en Rosa en Partij voor de Dieren
liever wel kliko’s willen. Dit kwam naar voren tijdens het Zaans Beraad van 9 december 2021.
Saendelft is namelijk niet ingericht voor kliko’s, noch is dat in beginsel hetgeen de inwoners is voorgehouden. DZ is van mening dat de overheid betrouwbaar moet zijn, de actiegroep
fantastisch werk heeft geleverd en de afvalscheiding nu van een acceptabel niveau is.
DZ zal het initiatiefvoorstel dan ook steunen en roept andere partijen dit ook te doen.
#veranderingdoordaadkracht #lijst 6
Veiligheid, handhaving en publieke dienstverlening
Eindelijk inloopvoorziening bij Veldpark Zaandam door aangenomen motie gemeente!

Afgelopen dinsdag 9 november jl. is de motie inloopvoorziening met gebruikersruimte met een ruime meerderheid aangenomen door de raad. Dit kwam voor in de debatlijst van de Begrotingsraad. Dankzij die motie van DZ – Peter Kranenburg en PvdA komen we via zo’n voorziening tot een schoon, leefbaar en veilig Veldpark. Eindelijk een oplossing na meer dan zes jaar overlast! Alle maatregelen hielpen tot dusver niet of onvoldoende.
Wat houdt het in?
De motie roept op om budget vrij te maken uit de subsidie van het Volkhuisvestingsfonds voor kwetsbare wijken in Zaandam-Oost. Dit gaat om een inloopvoorziening op een permanente locatie. En om ter overbrugging te werken aan een inloopvoorziening op een tijdelijke. De termijn hiervan moet nog vastgesteld worden en wordt vervolgd.
De inloopvoorziening zorgt ervoor dat mensen met een drugs- en alcoholverslaving een plek hebben om naartoe te gaan. Hiermee hoopt Zaanstad de overlast van verslavingsproblematiek te verminderen. Zij heeft hiermee nu een positieve stap gezet in de verslavingszorg van Zaanstad waar dit in andere steden al het geval was. Dit is al een win-win situatie voor het Veldpark. Een duurzame aanpak was dringend nodig, want cameratoezicht, handhaving en een alcoholverbod hadden maar mondjesmaat effect. De overlast verplaatste zich alleen maar en in sommige gevallen zelfs de wijk in. Er werd geen alternatief geboden en de overlast bleef.
Welke veiligheid en leefbaarheid gaan we zien na dit akkoord? • Persoonsgerichte aanpak.• Er komt een inloopvoorziening met passende begeleiding voor mensen met een alcohol- en/of drugsverslaving en zorg mijdend zijn. Deze voorziening kan breder worden ingezet dan alleen de mensen uit het Veldpark. Zaanstad is tenslotte een grote stad geworden met de daarbij behorende grootstedelijke problematiek zoals mensen met een verslaving of andere sociale problematiek. • De zoektocht naar de locatie van zo’n voorziening is nu in gang gezet.
Meer hierover lezen in een eerder publicatie van De Orkaan? Zie
Er is dus nu een alternatief ophanden waar we content mee zijn. De aanhouder wint !
#veranderingdoordaadkracht #lijst6