Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Stop met het onzinnige plan voor een “Duurzame biomassacentrale”:
Tekst Radio TV Zaanstreek:
Irritatie DZ over uitnodiging voor werkbezoek aan Bioforte Amersfoort.
ZAANSTAD – Bij Democratisch Zaanstad is grote irritatie ontstaan over een uitnodiging van de CEO van Bioforte aan de gemeenteraad om op 17 mei op werkbezoek te gaan naar de biomassacentrale van Bioforte in Amersfoort. Bioforte bouwt op dit moment namelijk een biomassacentrale tussen het Pascal College en het Zaans Medisch Centrum. De bouw van deze centrale is wat raadslid Jos Kerkhoven van DZ betreft controversieel. Hij beschouwt de uitnodiging van Bioforte dan ook als een poging tot beïnvloeding van de gemeenteraad.
Democratisch Zaanstad heeft grote twijfels over de duurzaamheidsoverwegingen die ten grondslag liggen aan de bouw van biomassacentrales. Volgens DZ komen via de rookgassen van een biomassacentrale stoffen vrij die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. De gemeente spreekt dat tegen, maar uit onafhankelijk onderzoek dat DZ heeft laten verrichten blijkt het tegendeel. Er wordt nu beleid gebaseerd op inzichten uit 2014, terwijl we in 2019 een heel andere beoordeling maken over de inzet van biomassacentrales. Dat is allemaal niet meegewogen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de vergunningverlening niet optimaal is. “Er ontbreken vergunningen”, stelt Kerkhoven. Daar wordt nog achteraan gegaan.
‘Houtkacheltje’
Bevreemdend is dat de biomassacentrale voor een periode van slechts 12 jaar gaat draaien om warmte te leveren aan 2200 woningen. Kerkhoven is er ‘pissed’ over: “Twaalf jaar gaat dit duren. Twaalf jaar hebben de mensen die in de IJdoorn wonen en het Pascal College last van deze vervuiling.” Dat het om gecertificeerd hout zou gaan noemt Kerkhoven een lachertje: “Mevrouw Munnikendam (red.: de wethouder) zegt dat de uitstoot niet meer is dan een houtkacheltje thuis. Complete onzin. Dit gaat over vele maal meer vervuiling dan één houtkacheltje thuis.”
Vragen niet beantwoord
Kerkhoven is ook boos vover de slechte informatievoorziening: “Mensen zijn gewoon heel slecht of helemaal niet geïnformeerd. Pas nadat wij er over begonnen is er een bewonersbijeenkomst geweest.” Inmiddels zijn er een aantal bezwaarschriften ingediend door onder meer de bewonerscommissie van de IJdoorn en het Pascal College. “We zitten al weken te wachten op de uitspraak van de Hoor- en Adviescommissie. Democratisch Zaanstad zit al meer dan twee maanden te wachten op antwoorden op door de fractie ingediende vragen.” De vragen hadden vooral betrekking op het warmtenet. De kosten daarvan zouden omlaag gaan als men zou tekenen om aan te sluiten op het warmtenet. De vragen worden niet beantwoord. “Over informatievoorziening gesproken”, zegt Kerkhoven.
Ook over de locatie van de biomassacentrale zijn er vragen. Aanvankelijk zouden ook het Pascal College en het Zaans Medisch Centrum er op worden aangesloten. Kerkhoven: “Beide instellingen zijn afgehaakt, dus ik vraag me nog steeds af waarom de biomassacentrale op deze plaats komt.”
Biomassacentrales kunnen alleen maar draaien dankzij miljoenen euro’s subsidie. “Het is te idioot voor woorden dat er zoveel geld gaat naar een zogenaamde duurzame oplossing voor de energietransitie.”
Werkbezoek
Terwijl vragen nog onbeantwoord zijn, bezwarenprocedures nog lopen, biomassa als duurzame oplossing voor de energietransitie in ons land steeds controversiëler wordt, is het stuitend dat het bedrijf (Bioforte) dat in Zaanstad de biomassacentrale bouwt raadsleden uitnodigt om een werkbezoek af te leggen aan de centrale van Bioforte in Amersfoort,vindt Democratisch Zaanstad. Jos Kerkhoven: “De CEO van Bioforte wil de raadsleden waarschijnlijk gaan overtuigen hoe schoon en geweldig zijn centrale is. Ik vind dat een hele vreemde gang van zaken in deze fase waarin we nu zitten, om raadsleden te gaan beïnvloeden -want dat wordt het. Een soort charmeoffensief om te vertellen: ‘Mijn centrale is geweldig schoon en jullie moeten je mond houden.’ Dat is gewoon niet acceptabel.” Bioforte heeft alleen maar een commercieel belang om de centrale in Zaanstad te zetten. “Dit is niet de manier waarop je met raadsleden moet omgaan. Die moeten onafhankelijk zijn. Die moeten zelf een oordeel kunnen geven.”
Bekijk hierboven het Filmpje van Radio TV Zaanstreek:
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Overlast Biomassa centrale Zaandam

De Biomassacentrale in Zaandam is helaas weer opgestart, na wekenlang gelukkig verplicht te hebben stilgestaan omdat de grens voor de jaarlijks toegestane uitstoot van ammoniak eerder wordt bereikt dan verwacht.
Direct veel overlast voor bewoners IJdoornflat in Zaandam door ongezonde uitstoot. Omgevingsdienst gaat onderzoeken of emissieverhogende uitstoot voldoet aan de daartoe geldende regels.
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Feestelijke presentatie Schatrijk Oer-IJ

Namens de fractie van Democratisch Zaanstad is John Steygeman aanwezig geweest bij de presentatie archeoglossy #Schatrijk #Oer-IJ
Onder de aanwezigen, onder meer de Gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord-Holland, alsook wethouders/ambtenaren van de gemeenten waarin het provinciaal archeologiegebied ligt: Bergen, Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest, Velsen en Zaanstad.
Over SCHATRIJK
Jaarlijks verschijnt de archeoglossy SCHATRIJK over een van de tien provinciale archeologiegebieden van Noord-Holland. Dit jaar staat het Oer-IJ centraal. SCHATRIJK Oer-IJ belicht de bijzondere archeologie in dit deel van de provincie op aansprekende en inspirerende wijze. Het magazine is ontwikkeld en samengesteld door Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland, in opdracht van de provincie.
Indrukwekkend hoe sporen in ons landschap de rijkdom van onze historie uitdrukken.
Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling
Handhavingsverzoek Biomassacentrale Zaandam

Omgevingsdienst Noord-Holland Noord in gebreke gesteld.
Adviseur die Democratische Zaanstad heeft ingeschakeld, Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB), stelt Omgevingsdienst Noord-Holland Noord in gebreke wegens het niet tijdig nemen van een besluit op hun handhavingsverzoek van 27 maart 2021.
16-voudige overschrijding
Er blijkt een 16-voudige overschrijding van de maximale vergunde ammoniakvracht te zijn. MOB verzoekt het stilleggen van de biomassacentrale totdat wel aan de ammoniaknormering van de natuurvergunning wordt voldaan en als er kan worden aangetoond door metingen dat deze binnen de normeringen vallen van de Wet natuurbescherming.
