Maak verbinding op social met ons:

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Rustig aan met gasloos wonen

Voordat je het weet zit heel Zaanstad in de schuldsanering.

Co2ntramine

Gepubliceerd

op

Groningen schudt! Dat roepen politieke partijen die klimaatneutraliteit en duurzaamheid als (eerste) speerpunt in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Deze partijen grijpen dit gegeven graag aan om in hún lokale politiek hun speerpunt duurzaamheid kracht bij te zetten.Nu schudt alleen het uiterst noordelijke puntje van Nederland en zelfs van Groningen door de gaswinning door de NAM. Kort door de bocht gezegd is het maar een klein gebied dat schudt en scheurt. Natuurlijk, een beetje solidariteit met de bevolking in dat noordelijkste stukje Nederland is gewenst en oplossingen moeten er komen.

Om nóg erger te voorkomen had er al lang geleden naar oplossingen ter voorkoming moeten worden gezocht. Het is allemaal niet zo makkelijk als men doet voorkomen. Om te beginnen lopen er contracten met buitenlandse afnemers van het Groningse gas, die dat gevoel van solidariteit toch een stuk minder hebben.

Die solidariteit met een deel van de Groningers kan natuurlijk niet de reden zijn om in Zaanstad oogkleppen voor te doen en het gasloos wonen er in een sneltreinvaart doorheen te drukken. De bestaande huizen voorzien van warmptepompen en isolatie kost de bewoners €18.000 per woning. Dat moet heel veel goedkoper, voordat we daar serieus over kunnen gaan denken en praten. In Zaanstad hebben we al moeite genoeg om het college meer met zonenergie te laten doen. Of met andere energiebronnen behalve windenergie. De gemeente Zaanstad blijft nog steeds een beetje in de slachtofferrol hangen wat betreft wind op land. De provincie verbiedt het en dus zijn wij zielig, terwijl er met zon zoveel meer te winnen valt. Het levert meer op en het verdient zich sneller terug.

Zoveel groene wensen om de wereld, haar klimaat en je eigen gemeente op lange termijn te verbeteren, maar je moet wel blijven denken aan gevolgen voor je bewoners op korte termijn. Voordat je het weet zit heel Zaanstad in de schuldsanering. Eraan werken is dan ook prima en daar doet Democratisch Zaanstad graag aan mee, maar het in de verkiezingsstrijd als (eerste) speerpunt gebruiken is onzin.

Advertentie
DZ Home

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Overlast Biomassa centrale Zaandam

Gepubliceerd

op

De Biomassacentrale in Zaandam is helaas weer opgestart, na wekenlang gelukkig verplicht te hebben stilgestaan omdat de grens voor de jaarlijks toegestane uitstoot van ammoniak eerder wordt bereikt dan verwacht.


Direct veel overlast voor bewoners IJdoornflat in Zaandam door ongezonde uitstoot. Omgevingsdienst gaat onderzoeken of emissieverhogende uitstoot voldoet aan de daartoe geldende regels.

Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Feestelijke presentatie Schatrijk Oer-IJ

Gepubliceerd

op


Namens de fractie van Democratisch Zaanstad is John Steygeman aanwezig geweest bij de presentatie archeoglossy #Schatrijk #Oer-IJ
Onder de aanwezigen, onder meer de Gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord-Holland, alsook wethouders/ambtenaren van de gemeenten waarin het provinciaal archeologiegebied ligt: Bergen, Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest, Velsen en Zaanstad.

Over SCHATRIJK
Jaarlijks verschijnt de archeoglossy SCHATRIJK over een van de tien provinciale archeologiegebieden van Noord-Holland. Dit jaar staat het Oer-IJ centraal. SCHATRIJK Oer-IJ belicht de bijzondere archeologie in dit deel van de provincie op aansprekende en inspirerende wijze. Het magazine is ontwikkeld en samengesteld door Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland, in opdracht van de provincie.

Indrukwekkend hoe sporen in ons landschap de rijkdom van onze historie uitdrukken.

Advertentie
DZ Home
Verder lezen

Milieu, duurzaamheid, ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Handhavingsverzoek Biomassacentrale Zaandam

Gepubliceerd

op

Omgevingsdienst Noord-Holland Noord in gebreke gesteld.

Adviseur die Democratische Zaanstad heeft ingeschakeld, Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB), stelt Omgevingsdienst Noord-Holland Noord in gebreke wegens het niet tijdig nemen van een besluit op hun handhavingsverzoek van 27 maart 2021.

16-voudige overschrijding

Er blijkt een 16-voudige overschrijding van de maximale vergunde ammoniakvracht te zijn. MOB verzoekt het stilleggen van de biomassacentrale totdat wel aan de ammoniaknormering van de natuurvergunning wordt voldaan en als er kan worden aangetoond door metingen dat deze binnen de normeringen vallen van de Wet natuurbescherming.

Verder lezen

Trending